Najbardziej znane niemieckie potrawy

klasyczne niemieckie daniaPotrawy kuchni niemieckiej to dania wyraźnie zróżnicowane pod względem regionalnym kraju. Poszczególne obszary charakteryzują się odmiennymi warunkami klimatycznymi jak też możliwościami uprawy roślin i hodowli zwierząt, których mięso jest wykorzystywane do wyrobu wielu sztandarowych niemieckich potraw.

Rozpoczynając wędrówkę po najbliższych nam obszarach wschodnich Niemiec można się przekonać, że królują tam dania z ryb bowiem są to krainy obfitujące w jeziora i cieki wodne, tak więc w ryby: sandacz, węgorz czy też karp pozyskiwany ze sztucznych hodowli.

 Dania rybne oraz przyrządzane z owoców morza takich jak małże to również domena regionów zachodnich Niemiec jak Nadrenia. Tam też spożywa się większe ilości wina głównie białego.

Najbardziej tradycyjną potrawą niemiecką jest pieczeń wieprzowa przygotowywana z mięsa marynowanego. Marynata jest wykonywana z warzyw: cebuli, marchwi z dodatkiem ziół i przypraw. Następnie dorodny kawałek mięsa powinien moczy się w niej przez 24 godziny a następnie pieczony i duszony. Najchętniej podawany jest z knedlami, pieczonymi ziemniakami i kapustą.

Typowo tradycyjnym obszarem jest Bawaria ciekawa nie tylko pod względem krajobrazowym, ale i serwowanych tamże dań. Wytwarza się tam smakowite kiełbasy doskonałe do pieczenia na ruszcie i podjadania wraz z kajzerką i innymi typowo niemieckimi dodatkami. Potrawy bawarskie są przepyszne.

Nie sposób zapomnieć także o piwie. Jego spożycie zawsze było wysokie jeśli chodzi o kraj nadreński a z pewnością przyczynia się do tego święto zwane Oktoberfest, kiedy to piwo leje się strumieniami. Trzeba przyznać, że nasi zachodni sąsiedzi mają bardzo dużo gatunków piwa. Podawane jest do każdego posiłku zwłaszcza smakowitych golonek i knedli.

Ponadto niemiecka produkcja spożywcza to również sery z Niemiec, być może nie są tak popularne jak te francuskie lub szwajcarskie, ale stanowią dodatek do wielu dań. Jedną z zakąsek jakie można spotkać w większości bawarski restauracji jest pasta serowa przyrządzana z sera Camambert z dodatkiem słodkiej papryki i mielonego kminu.

(Visited 459 times, 31 visits today)