Jak zrobić krem z bitej śmietany?

lekki krem do ciadtaPuszysta, aksamitna i bardzo delikatna w smaku… Taka właśnie jest bita śmietana. To niezwykle popularny dodatek do świątecznych deserów, który znajdziemy dzisiaj niemal w każdym sklepie. Wiele osób idzie na łatwiznę, tłumacząc się albo brakiem talentu w kuchni albo brakiem czasu. I tak najczęściej kupowana jest gotowa bita śmietana. Najprostsza i najszybsza opcja to ta w sprayu. Rzeczywiście, wystarczy udać się do sklepu, kupić odpowiedni produkt i polecać taką bitą śmietaną deser.

Wiele osób sięga również po tego typu produkty w proszku. Mnóstwo producentów oferuje właśnie proszkowane bite śmietanki. Niektórzy jednak idą na całość – własnoręcznie wykonują bitą śmietanę. I właśnie ta samodzielnie przygotowana jest zdecydowanie najpyszniejsza. W pełni aksamitna, w pełni delikatna i naprawdę wspaniała! Jej przygotowanie dla wielu osób wydaje się naprawdę bardzo trudne. Pewnie dlatego występuje takie przekonanie, ponieważ wielu osobom po prostu nie udało się przygotować bitej śmietany.

Ogromnej liczbie osób bardzo często zamiast klasycznej śmietany wychodzi… masło. Rzeczywiście, to dość typowe. Wszystko dlatego, że śmietanka kremowa, z które ma bita śmietana być wykonana, nie jest odpowiednio schłodzona. A to podstawa. Bardzo często kucharze radzą również to, aby schładzać metalową miskę, w której ta śmietanka ma być ubijana. To pomoże faktycznie w tym, aby wyszła nam prawdziwa i okazała bita śmietana, która na pewno wszystkich zwali z nóg. No właśnie. Bo to przecież najwspanialszy dodatek do deserów.

Jeżeli idzie o owoce to w tym przypadku najczęściej wykonywany jest deser, w którym główną rolę odgrywają truskawki polane bitą śmietaną. Poza tym inne owoce także doskonale komponują się z tym dodatkiem. W zimie często wykorzystuje się do śmietankowych deserów owoce z puszek. Smakuje naprawdę wybornie! Poza tym bita śmietana to kapitalny dodatek do tortów i do ciast na Wielkanoc. Czy widziałeś ostatnimi czasy tort, na którym nie było ani trochę bitej śmietany? Pięknie wygląda i jest właściwie nieodłącznym dodatkiem do uroczystych tortów. Do ciast również świetnie pasuje. W szczególności do ciast podawanych na ciepło.

Któż nie słyszał, ba, któż nie próbował szarlotki na ciepło z bitą śmietaną i lodami? To przepyszny deser, który znajdziemy w karcie dań właściwie w każdej restauracji oraz w kawiarni. Tego rodzaju deser cieszy się zawsze ogromnym zainteresowaniem. Przede wszystkim ze względu na niesamowity smak, który bardzo trudno znaleźć gdziekolwiek indziej. Bita śmietana pasuje także do innych deserów, np. do naleśników. To zawsze doskonale pasujący dodatek.

(Visited 175 times, 2 visits today)